• IN MEMORIAM JEF BEERENDS † 25-05-2019

inner child werk

Tijdens een opstellingendag staat je positie in je ouderlijke gezin centraal en wordt de relatie met ouders en voorouders belicht. Via familie-opstellingen ervaar je de dynamiek waarin je verstrikt bent geraakt, wat diepgaand inzicht oplevert en tegelijkertijd voor een stuk heling zorgt. Je ervaringen worden geplaatst in de context van het verwerkingsproces waar jij in het hier en nu in zit.

Je innerlijk kind mag weer kind zijn. Jij hebt daar nu de draagkracht voor. Met een diep doorvoeld inzicht in de last die je in het familiesysteem op je genomen hebt, kun je jezelf daarvan bevrijden. Zo komen je oorspronkelijke verlangens en je levenslust vrij.

geïnternaliseerde ouder

Als kind leerde je in de eerste plaats van je ouders en dan niet alleen de leuke dingen. Bij negatieve reacties van je ouders gaf je toen al gauw jezelf de schuld. Je was immers afhankelijk van ze. Afgekeurd worden is zo zelfafkeuring geworden, met de stem van de geïnternaliseerde ouder.
Het is belangrijk die stem te herkennen. Ooit was het behulpzaam om naar die stem te luisteren, omdat die je als kind in staat stelde te overleven. Nu niet meer. Nu is het van belang om deze interne saboteur niet langer te geloven.

eigen stem

Leer je eigen stem kennen. Luister naar je gevoelens en emoties, je oordelen en meningen. Zodat je gaat ervaren welke gevoelens en gedachten van jezelf zijn en welke je van je opvoeders hebt overgenomen. Zie in welke ideeën en daaraan gekoppelde emoties je remmen, waardoor je niet dat doet wat je gelukkig maakt. De patronen en gedragingen die eigenlijk niet van jou zijn, mag je loslaten zodat je voortaan wel kan doen wat je bevredigt. Zo laat je overlevingspatronen achter je die niet langer functioneel zijn, en ontstaat er ruimte voor verwerking op het niveau van het innerlijk kind. Want nu kun je wel dragen wat je toen niet kon.

liefdevol toelaten

Als kind was je emotioneel en fysiek afhankelijk van je ouders. Zonder het te weten ben je als kind vanuit liefde de lasten gaat dragen die in het familie-systeem niet verwerkt zijn. Erkenning daarvan is een belangrijke stap. Het innerlijk kind vraagt enkel bevestiging en niet langer de afkeuring die het al veel te goed kent. Een familie-opstelling laat zien hoe het was, het maakt de vaak onbewuste emotionele onderstroom voelbaar. Alleen al daarvan kan een diepgaande heling uitgaan. Zo kun je weer in contact komen met je eigen energie, met jouw authentieke verlangens en behoeften. De levenskracht van het spontane, levenslustige kind wordt daardoor weer voelbaar. En je leert verantwoordelijkheid te nemen voor de behoeften van je innerlijke kind.

foto: Mikito Tateisi

zonder weerstand geen groei

familie-opstelling

In een familie-opstelling wordt zowel de structuur zichtbaar als de dynamiek voelbaar van je belevingen aan de familie waarin je geboren bent. Door dit proceswerk in het veld van je voorouders, wordt voelbaar waar lasten voor een ander gedragen zijn, door jou en door anderen. In een opstelling kan het veld in beweging komen, zowel op bewust als onbewust niveau. Er kan moed nodig zijn om alles wat je internaliseerde weer terug te geven aan de eigenaren. Er gaat een diepgaande heling van uit als in een opstelling mensen en emoties hun eigen plek krijgen en de balans hersteld wordt. Dat brengt licht in het systeem.

meer informatie

Er is ruimte voor drie of vier opstellingen tijdens een opstellingendag. Niet alleen als inbrenger van een vraag ervaar je de diep doorvoelde inzichten die het brengt voor je eigen proces, ook als representant is deelnemen aan een opstelling waardevol en leerzaam. Als je een vraag hebt of je bent geïnteresseerd om deel te nemen aan een opstellingendag, neem dan contact met me op.

Klik hier om contact op te nemen